Na co uważać na czeskich drogach ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maczor
    Drive
    • 2008
    • 58

Co myslicie o produktach Autoglym ?
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Wybieram się w sierpniu do Pragi i Mlada Boleslav, chciałbym się Was zapytać, na co zwrócić uwagę na czeskich drogach ? Wiem, że tamtejsza policja podobno nie przepada za polakami i potrafi skutecznie uprzykrzyć życie. Dlatego za wczasu chciałbym wiedzieć co muszę ze sobą zabrać i na co zwrócić uwagę, aby nie mieć problemow z pepikami.
    Z góry dzięki
    Czarny Elegance

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Kilkadziesiąt razy jechałem przez kraj knedlików i ani razu nie spotkałem się z jakimiś wygłupami Policji.
      Jak masz normalnie wyglądający wóz, normalnie wyglądasz i nie robisz nienormalnych rzeczy jazda po Czechach jest formalnością.

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8044
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Big, tak jak kazik4x4, napisał jedź jak należy i nie będziesz miał żadnych problemów. Różnymi jeździłem tam drogami i nigdy nie miałem problemów z policją.
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• LUKI
          RS
          • 2005
          • 5776

Maciek, pilnuj prędkości
          kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Dzięki za odpowiedzi.
            Ja również nigdy nie miałem problemów z czeska policją, gdy jeździłem przez Czechy na południe Europy, ale ostatnio było to ponad 10 lat temu, dlatego pytam jak jest teraz.
            A pytam dlatego, że sporo ludzi mówi, że czesi lubią zatrzymać do kontoli auto z polskimi blachami i przetrzepać np. jego wyposażenie, które wymagane jest od aut z czeskimi numerami (słyszałem że podobno trzeba miec kamizelki odblaskowe dla każdego z jadących w pojeździe i mają one być wewnatrz auta a nie w bagażniku).
            Czarny Elegance

Komentarz

• LUKI
              RS
              • 2005
              • 5776

Zamieszczone przez Big
              słyszałem że podobno trzeba miec kamizelki odblaskowe dla każdego z jadących w pojeździe i mają one być wewnatrz auta a nie w bagażniku
              dobrze słyszałeś
              kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

Zamieszczone przez LUKI
                dobrze słyszałeś
                na pewno? na Słowacji, tak ale czy w Czechach nie wystarczy dla kierowcy?

Komentarz

• kabanos
                  RS
                  • 2011
                  • 4544
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Big, miłej lektury: http://kochamczechy.pl/wyposazenie-s...du-i-przepisy/

Też jeździłem przez Czechy i nigdy nie miałem spotkania z Policją.

[ Dodano: Pią 26 Lip, 13 08:34 ]
                  Zamieszczone przez westwi78
                  Zamieszczone przez LUKI
                  dobrze słyszałeś
                  na pewno? na Słowacji, tak ale czy w Czechach nie wystarczy dla kierowcy?
                  Tylko kierowca musi mieć.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• bohen
                    L&K
                    • 2009
                    • 1260
                    • Audi
                    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Biszczu, w teorii tak. Ale wiesz jak to jest w praktyce... ciężko jest zazwyczaj dyskutować z policjantem w obcym języku. :diabelski_usmiech

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

kabanos, dzięki !! Fajna stronka.

Biszczu napisał/a:
                      a Polaków nie obowiązuje konwencja wiedeńska na temat wyposażenia pojazdu?

Masz racje, tylko wytłumacz to czeskiemu policjantowi na drodze :twisted:
                      Czarny Elegance

Komentarz

• piotrek_gdy
                        RS
                        • 2008
                        • 7723
                        • Volkswagen
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Biszczu
                        a Polaków nie obowiązuje konwencja wiedeńska na temat wyposażenia pojazdu
                        Biszczu, u nas tez musisz miec kamizelkę
                        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• westwi78
                          RS
                          • 2008
                          • 2940

Biszczu nie mogą wymagać posiadania w aucie, ale jak wyjdziesz z pojazdu na autostradzie, to już mieć musisz założoną. Więc lepiej zabrać.

Komentarz

• Alonzo_
                            RS
                            • 2009
                            • 2460
                            • Hyundai

Zamieszczone przez kabanos
                            - bezpieczniki... :wink:
                            Spory odsetek ludzi nie wie gdzie ich szukać w swoim aucie i jak je wymienić ale mają być :szeroki_usmiech

A czy jak będę miał w apteczce to co wymagają Czesi (wg tej strony) to w Austrii/Słowenii/Chorwacji/na Węgrzech będzie spokój w razie kontroli?

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez Alonzo_
                              - bezpieczniki...
                              Spory odsetek ludzi nie wie gdzie ich szukać w swoim aucie i jak je wymienić ale mają być
                              No właśnie dokładnie o tym samym pomyslałem.
                              Chyba, jest tak jak piesz Biszczu, po prostu nie można się dać zwariować.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

Big, jezdzimy ZAWSZE zgodnie z wymagana predkoscia. Oni tam nie ustawiaja sie za krzakami, tylko w newralgicznych punktach. Zauwazylem ze jak mykam na Hradec/Prage to zawsze obstawiaja miejscowki, gdzie jest np 50-70 przed skrzyzowaniem - stoja wtedy za - a nie raz na tych krzyzowkach byly wlasnie korki przez kolizje/wypadek jak jechalem. Insza inszosc - jedz prosto, nie szalej prawo lewo, jedz w LINIACH - puszczanie kogo itd zeby Cie wyprzedzil = problemy i strata czasu - uslyszysz tylko wyklad swktiowany przed policjanta "To nie Polsko"

Warto mieć w aucie rzeczy wymagane przez czeskie prawo - np ww. bezpieczniki -zestawy na stacji paliw kosztuja 20kc tj 3.40 pln.

Warto też bardzo uważac - pomimo że większość czechów to naprawde spoko goście nastawieni mega przyjaznie sa i takie jednostki jak w Polsce - antagonistów nie brakuje, to za zabrane ziemie, to za coś tam - nie lubią bo nie - wyprzedzi Cię taki, zajedzie drogę, będzie przyspieszał i zwalniał. Ja jezdze czesto, to wiadomo takie zachowania spotkać mam wieksza szanse.

I jedna istotna sprawa - czesi maja wiekszosc drog bocznych w mega stanie - warto je wybierac - jedziesz wtedy samemu, bez calej kohorty wariatów
                                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

misiek^wro, dzięki bardzo za naprawdę cenne rady.
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• andrzej1962
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1306
                                    • Octavia III combi (5E5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

po primo - jechać tyle ile kazali,
                                    po drugie primo mieć kamizelki.
                                    po trzecie primo- mieć żarówki na wymianę,
                                    po czwarte primo - na autostradzie zapłacić za przejazd

bo w ich drogówką nie pogadasz

Komentarz

• tom007
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 547
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • BZB 1.8 TSI 160 KM
                                      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Z przepisami i policją w Czechach jest dokładnie jak pisze misiek^wro ,
                                      podstawa to nie pajacować na drodze i jest dobrze. Ważne też, żeby pamiętać o winiecie, tam gdzie jest ona potrzebna (musi mieć wpisany numer rejestracyjny.

Ja osobiście mam pozytywną opinię o policjantach i straży miejskiej w Czechach, a w szczególności w mniejszych miejscowościach. W małych miastach są lepsi niż informacja turystyczna :wink: Jak chcesz sie coś dowiedzieć to wszystko wytłumaczą i nie ma problemu z językiem, zazwyczaj znali angielski i niemiecki, a często też polski.

Ogólnie Czesi to mili ludzie, ale w Pradze trzeba uważać na cwaniactwo. W restauracjach itp, potrafią bardziej kombinować niż polacy. Np. potrafią dopisać ręcznie na rachunku 50kc opłaty za siedzenie w ogródku i 70kc dla kucharza albo opłatę za przyprawy które stały sobie poprostu na stole.
                                      Octavia Tour Ice+ 1.6Mpi
                                      Octavia 2 Elegance 1.8TSI

Komentarz

• westwi78
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2940

Zamieszczone przez misiek^wro
                                        Big, jezdzimy ZAWSZE zgodnie z wymagana predkoscia. Oni tam nie ustawiaja sie za krzakami, tylko w newralgicznych punktach. Zauwazylem ze jak mykam na Hradec/Prage to zawsze obstawiaja miejscowki, gdzie jest np 50-70 przed skrzyzowaniem - stoja wtedy za - a nie raz na tych krzyzowkach byly wlasnie korki przez kolizje/wypadek jak jechalem. Insza inszosc - jedz prosto, nie szalej prawo lewo, jedz w LINIACH - puszczanie kogo itd zeby Cie wyprzedzil = problemy i strata czasu - uslyszysz tylko wyklad swktiowany przed policjanta "To nie Polsko"
                                        Zamieszczone przez tom007
                                        Z przepisami i policją w Czechach jest dokładnie jak pisze misiek^wro ,
                                        podstawa to nie pajacować na drodze i jest dobrze.
                                        eh żby tak ktoś pisał w tematach o jeździe po naszym kraju...

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez westwi78
                                          eh żby tak ktoś pisał w tematach o jeździe po naszym kraju...
                                          lepiej nie komentujmy tego :lol:
                                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ziutsane
                                            RS
                                            • 2007
                                            • 2376

Uważaj jak wyprzedasz lubią sobie wyjechać przed maskę
                                            Radio: C90r+XDP210EQ
                                            Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                            Wzm:XES M1+FP 1.800
                                            Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

Zamieszczone przez tom007
                                              podstawa to nie pajacować na drodze i jest dobrze. Ważne też, żeby pamiętać o winiecie, tam gdzie jest ona potrzebna (musi mieć wpisany numer rejestracyjny.
                                              To też k...sko ważne - placić płącić i nie dyskutowac - aha i MEGA uwazać na "Dalnicy" czyli autostradzie - panowie robią kontrole lotne na wszystkich zwezkach, przewezeniach przy remontach itd - stoi "modry Passat" czyli niebieski, albo inny "cerny" - i kontroluje, czy faktycznie kierowcy jada tyle ile trzeba ...

Od siebie dodam, ze zarowki czy kamizelki to nie taki problem - machneli mi juz kilka razy ręką - ale o bezpieczniki to sie przyp... jak kret o zasypaną dziurę.

I tak ogólnie to pozdrawiam czeską policję - w sumie to tylko raz na imbecyli trafił a ogólnie to skończyło się na dłużej gadce bez pokuty, tylko skrucha była
                                              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Zamieszczone przez andrzej1962
                                                po trzecie primo- mieć żarówki na wymianę,
                                                O.k. a co w przypadku, gdy mój Superb ma ksenony ? Przecież żarników ze sobą wozić nie będę, tym bardziej, ze i tak sam ich wymienić nie mogę.
                                                Najdziwniejsze w tym wszystkim Panowie jest to, że przejechałem po zagranicznych, głównie po Hiszpańskich, Włoskich, Greckich i Cypryjskich drogach, tysiące km i NIGDY nie miałem do czynienia z policją żadnego z tych krajów. Człowiek się nigdy nie zastanawiał czy w aucie są 2 czy 1 kamizelka, czy są zapasowe żarówki czy nie, czy są zapasowe bezpieczniki czy nie. A nasi południowi sąsiedzi widzę mają bzika na tym punkcie.
                                                Co ciekawe kiedyś tak nie było. Swojego czasu przy mniej więcej 5 lat pod rząd jeździłem tranzytem przez Czechy, tylko było to w latach 90-tych (ostatni raz w 2003 r.) i jakoś wtedy człowiek miał w aucie tylko to co wymagało polskie prawo i nie martwił się o to że jakiś Czech będzie się czepiał o to co jest wymagane przez ich prawo. Pozmieniało się kurcze, pozmieniało.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• LUKI
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5776

Big,

Wszyscy wiedzą, że podróże kształcą, jednak o pewnych rzeczach lepiej dowiedzieć się wcześniej by uniknąć mandatu.

Komentarz

Pracuję...